meh resepinya ialah:
Bahan-bahan ( utk satu bekas tart yg besar tuh )
- bahan utk crust : 2 cawan tepung gandum
- 1/4 cawan gula halus
- 1/2 teaspoon baking powder
- 1/4 teaspoon garam
- 1/2 cawan butter (bhgikan kpd 8 bhgn kecil2)
- 2 biji telur
- bahan utk filling : 1 cawan susu cair
- 4 biji telur
- 1 cawan gula halus
- 1 cawan air
- 1 tbs tapung kastard
- ½ tsp vanilla essence
Cara-cara
- Utk buat crust : Masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dlm doh mixer/food processor/guna tgn pun boleh. Sebatikan.
- Masukkan butter. Sebatikan.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji. Tunggu hingga menjadi bentuk doh.
- Cara utk buat filling dia pulak : Pukul gula dan telur.
- Masukkan semua (bahan filling) yg belum dimasukkan. Kacau hingga sebati.
- Tekan2 doh ke dalam bekas tart/pie. Then tuang je bahan filling ke dalam acuan bekas tart yg diletakkan doh tadi.
- Bakar dlm oven. linda agak2 jer temp dia. huhu. agak2 nmpk mcm dah kekuning orangean tuh masak la tuh! hihi. tunggu sejuk baru potong tau!
- Selamat menjamu selera!
Kredit kat myresepi.com.
tunggu.. kalau jadi ibu upload gambo.. kalau idak.. maknanya tak jadi la.. wakkakaa
No comments:
Post a Comment
Bercakap-cakaplah di sini sesuka hati dengan kaedah bersopan..