Monday, June 10

Pengalaman melahirkan budak bertuah yang namanya Qaira.

Hari ini . dah masuk 34 minggu adik Qaira berada dalam kandungan ibu. ALHAMDULILLAH. . sihat adanya. Moga terus sihat dalam kandungan ibu...

Ok.. kali ini bukan nak cerita perihal kandungan ibu, tapi nak mengamit memori  lebih kurang lima tahun lepas.. masa Qaira lahir ke dunia ni. Hehehe.. lama dah.. naik lupa cam mana nak bersalin adik Qaira... " upsss.. hehe adik Qaira ngah bersilat dalam perut ibu.. hahhaha. . adeh.. nak terkencing rasanya. Hehhee.. sambung balik.. citer macam mana Qaira lahir....

Qaira lahir lebih kurang jam 11 pagi. Hehe lupo lak kul berapa.. kena tgk surat beranak ni pada 16/ 1 /2008.  Ibu masuk wad pada 13/1/2008. Masa masuk ni bukan sakit nak bersalin pun. Tapi mmg tarikh ni doktor bagi. Doktor kata. Ibu kena bersalin 14hb. Mesti bersalin. Huhuhu.. sebab ibu ada kes kencing manis sewaktu mengandung. 

Masuk 13hb.. pepagi dalam kul 8 pagi.. ingat ingat lupa.. doktor panggil.. masuk kan pil untk induces.  Huhuhu.. makna utk paksa beranak.. la la la.. masuk jek ubat. Tak lama tu.. sakit ..contraction. . Hehhe sakit .. tapi.  Dalam kul 10 pagi.. tidor.. dah langsung tak sakit.. ahaks.. bley gitu.. nurse asyik tanya.. sakit tak. Sakit tak.. mmg la tak sakit.. yg paling tak best.. doktor asyik duk nak chek bawah tu.. bukaan berapa.. adeh.. 1cm jek baru bukak.. pagi 15/hb.. masuk lagi ubat.. huhuhuhu.. masuk kali ini.. baru lah rasa sakit.. seperti biasa doktor chek.. bukaan .. bukak 2 cm jek.. doktor kata.. tunggu lagi 4 jam.. dah 4 jam.. chek lagi.. tak gak bukak.. pastu.. dia kata lagi.. tunggu lagi 4 jam.. chek lagi..bukak la 3 cm.. pastu dia kata lagi.. kita cuba lai.. tunggu 4 jam. Kalau tak bley gak kita operate... so.. aku tunggu lagi.. sampai jek 4 jam tu.. dia chek lagi.. tak gak bukak.. dia leh kata.. sy cuba tolong bukak jalan.. adehh di godek bawah tu.. janji ni.. kata tadi.. tak bukak wat operate.. ikut sakit.. ibu dah sakit lebih 12 jam.. lagi dia kata lepas dia tolong bukak jalan.. kalau tak leh gak.. operation.  Dua kali janji ni.. so.. ibu tunggu lagi.. so malam tu.. tak ingat kul berapa.. dia chek lagi.. oh.. dah bukak 4 cm.. sy pecahkan air ketuban.. pasni masuk labour room.. so.. ibu pun call ayah.. kata nak masuk labour room. Kat hospital putrajaya ni.. ayab boleh masuk temankan ibu dalam labour room.

Ok.. ni dah masuk tolak ni ke labour room.. sakit .. ya Allah.. mmg tak leh cakap la.. ayah kata.. zikir zikir..ingat Allah.. tak silap kul 12 malam. Masuk labour room tu.. nurse pesan.. pn..kalau rasa nak buang air besar.. panggil diaorang.. adeh.. mmg tak rasa pun.. nak minum adalah..haus.. minum pun tak boleh.. sakit .. giler sakitnya.. hanya Allah jek yang tahu.. sampai kat labour room tu.. doktor lain plak .. kul 4 pagi.. chek lagi jalan.. pas tu masih kata..kita cuba lagi pn.. tunggu .. kalau tak boleh.. kita operate.. dah tiga kali janji.. ibu tahu.. doktor tu seboleh boleh nak ibu melahirkan cara normal.. tapi..kalau boleh puan normal.. ibu dah langsung tak der tenaga.. sejak 14hb induce.. masuk 16 hb pun tak bersalin.. Ibu dah nangis. Cakap kat ayah.. tolong la.. cakap kat doktor pakar.. ibu dah lama sakit.dan tak mampu.. kul 7 pagi.. doktor chek lagi.. bukaan masih lagi 4 cm.. kul 8 lebih.. doktor pakar ronda.. ayah terus jumpa..tanya cam mana dgn ibu.. doktor pakar tu pompuan.. so.. doktor tu terus amik rekod ibu.. tak lama lepas amik rekod dan baca.. doktor yg sebelum ni kena bambu. Kena marah.. ibu dgr doktor pakar  tu marah.. " ni siapa yg chek kata bukak 4 cm ni.... patient ni dah lama sakit.  Kalau apa apa jadi pada baby ni.. sapa nak bertanggungjawab. . Mana carta baby.. bla bla bla.. dia bebel.. so tak lama lepas dia bebel.. dia jumpa ayah.. dia kata ibu dah lama sakit. . Kita buat operation. . Ibu pun dah tak tahu..kul berapa dah.. tak lama lepas nurse tolak ibu masuk bilik operation.. ntah apa yg doktor kata.. ibu angguk jek.. hehhe.. pastu ibu sedar masa operation sebab bius separuh jek.. tup tup dgr baby nangis.. doktor angkat baby.. dia kata... ini anak pn.. perempuan.. letak kat dada ibu.. tapi sebab ibu mmg dah tak der tenaga. .. ibu aguk.. dan kuar air mata jek.. pas tu ntah bila.. bila ibu tertidur.. dan bila sedar ibu rasa sejuk giler.. dan ibu diletakkan kat bawah lampu.. haha.. cam kalau budak jaudis tu.. kan letak bawah lampu.. ibu dah ilang rasa sejuk.. baru tolak ibu ke wad.. masa tu kakak tak ikut sekali.. masa dlm wad tu ibu tido lagi. Hahhaha. .. penat dua hari.. pastu nurse kejut kan ibu.. pn pn.. bagi susu kat baby.. kalau tak..baby pn kena masuk NICU. sebab kurang gula.. ibu bagi kakak susu yg pertama. Pastu nurse amik.. chek lagi.. tapi gula kakak tak naik gak.. so.. kakak kena masuk NICU jugak utk jagaan rapi .. bila ibu dah ok.. ibu akan suh ayah bawak ibu jumpa kakak kat wad NICU.. bagi susu badan.. alhamdulillah. . Kakak masuk tak lama.. esok petg kakak dah bolej kuar.. sebab gula dah stabil dalam badan... hehhehe itu la kisahnya......tu

Nilah gambar budak bertuah ni.. skang.. umur dsh 5 tahun 5 bulan..

Jam Berapa Dah Ni???

Cerita-Cerita Lama

Blog Rakan