Tuesday, June 5

Cuti Cuti Sarawak

Welcome to Sarawak.. Kali ini bercuti ke  Kuching Sarawak. percutian ke Sarawak ini berlaku tanpa ada perancangan sangat pun. Ia berlaku bila ibu kena pergi Outstation ke Sarawak, dan Achik Ila tiba tiba kata nak ikut, maka percutian ini pun terjadilah.. Ibu ke Sarawak atas urusan kerja, bermula pada Rabu 17 May hingga ke Jumaat 19 Mei. Oleh kerana Achik Ila ingin bercuti ke Sarawak, maka ibu pun teruslah menukar tiket dan balik hari AHad..21 May.

Percutian kali ini  hanya ibu, Qaira, Achik Ila, Acu dan Atok ajer yang join. Ayah tak join sebab ayah ada kelas pada hari sabtu, maka ayah pun tak boleh la ikut.ihiks.  Percutian selama 3 hari dua malam ni sebenar kalau ikutkan tak cukup, sebab banyak rasanya tempat yang tak sempat kami pergi. Beberapa tempat yang sempat kami lawati dengan percutian yang singkat ini ialah di Pasar Serian, , Taman Buaya, Kg Budaya, Water Front jek.. hehhe sikit je kan.. nak wat cam mana.. sebab waktu terhad..

Percutian di Sarawak kali ini, kami tak tido hotel. Untuk kali ini kami tido di Homestay. Homestay Cikgu Abang Abdillah, di Bandar Baru Semariang. Homestay ni dekat jek dengan Santubong.  Homestay ini ada 3 bilik, ruang tamu dan 1 bilik ada aircond., bilik lain ada kipas. Besar jugak rumah ni. RUmah ni kalau duduk 10 orang pun masih selesa. hehhe.. Harga satu hari ialah RM150. ok la kan.
Homestay di Bandar Baru Semariang
Ini lah Homestay tu. heheh.. biasalah la ada model gedik duk kat gambar tu. hahahaha.. gambar dalam rumah. lupa nak amik.
Achik Ila,Acu, Atok dan Qaira sampai ke Sarawak Hari Jumaat lebih kurang jam 7 malam. Mula-mula cadang nak pergi waterfront malam tu, tapi.. dema letih , maka melepaklah dalam homestay. Rehat untuk ambil tenaga dan mulakan perjalan hari esok.. hehhehe

Hari Sabtu 
Program hari ini, apa lagi.. mari kita serbu ke Pasar Serikin. Serikin terletak di sempadan Sarawak-Kalimantan dan jarak perjalanan dari bandar Kuching memakan masa dari 1 jam -1 jam setengah. 
Ibu dah pernah pergi dah , kali ini pergi lagi. Orang kata murah. Persoalannya .. iye ke murah??? hahhaha.. ntah bagi ibu ada yang murah ada la yang sama jek. tapi kalau nak cari telekung, mmg murah-murah.. untuk kali ini ibu tak der lah beli telekung dah sebab masa ibu pergi tahu lepas dan borong banyak telekung untuk bagi ngan adik beradik. Kalau pergi Pasar Serikin ini, mesti kene pergi awal pagi, kalau tidak.. Ya Allah.. panas gilak.. sakit palo akibat kepanasannya. Pasar ni bukak hari Sabtu dan Ahad jek. Barang yang di jual sebenarnya banyak barang Indonesia. 

Si model Kecik sempat berposing. 
Panas wooo.. sebab panas , ibu pun beli topi. hehe.. Gambo dengan Achik Ila

 
Yahooo.. minah ini sudah beli congkak.. adoii la.. lagi bersepah la rumah dibuatnya
Ibu dan Acu

Panas gilak woo masa ni, rasa mengelegak kepala otak.adoiii.. Lepas pergi Pasar Serikin ni, kami pergi ke Jong's Crocodile Farm. Jauh jugak la dari Pasar Serikin ni.. Lebih 40 minit dari Pasar Serikin. Kat sini ada apa?? hehehe apa lagi.. udah namanya crocodile, seperti biasalah.. ada buaya.. hahhaha selalu kalau pergi Zoo negara, asyik tgk buaya tido jek.. kali ini.. nampak la buayanya aktif.. Nak masuk kena bayo weh.. heheh . rm 15 seorang..  hahhaa..ok.. meh layan gambo..


Ngapppppppppppp.. 

banyak giler.. beso beso pulak tu..

Ok.. penat dah.. habis hari pertama.. eh... tak tak.. tak.. tak habis lagi.. balik dari  Jong's Crocodile farm ni.. konon konon nak pergilah Muzium Kuching.. tapi malangnya.. dah tutup. hehhe.. sebabkan dah tutup, terus pergi Kampung Boyan, apa lagi.. beli kek Lapis la. hahha.. 
tadaaaaaa.. inilah kedah Mira cake house kat kampung Boyan. Beli kek Lapis kita.  


Ini dia.. Permandangan tempat orang jual Kek lapis di Kg Boyan

Qaira nangis .. haha sebab naik sampan tu kejap sangat. Dia tak mo turun. dia nak naik lagi.. hahha dia ingat lama naik.. ghopenya kojap jek. tambang bot ni keseberang 50sen sorang. Naik bot ni sebab nak pergi Waterfront. Lamanya.. lebih kurang 2 minit.. hahahaa... mana budak tu tak nangis..

Permandangan matahari terbenam di KUching river waterfront. 

si model gedik.. sempat posing.. sebelum menangis sebab kena turun sampan.. hahhahah

Tada..... habis hari sabtu punya cerita...

kita gi hari Ahad punya cerita pulak..

Hari Ahad hanya planing pergi Kampung Budaya Sarawak jek pun, sebab tak sempat nak pergi tempat lain. Flight balik Kl jam 5.30. hanya Kampung Budaya ni jek la. Kampung Budaya ni letakknya di  Santubong. Bayaran nak masuk.. uiyooo mahal .. RM60 seorang.. hehhehe.. mahal gilak. tetap disebabkan beberapa faktor yang tidak dapat diceritakan disini, kami dapat murah sikit la.. hehheheh.. ok.. malas citer panjang.. lenguh menaip.. layannn gambo jek..



Ini gambar ni di ambil oleh Qaira, selepas dia sibuk menyelit untuk menangkap gambar dengan ramai ramai photographer. Selagi dia tak dapat tangkap gambar ni, selagi tu dia duk menyelit kat dema. hehehe.. lawa pulak dia tangkap gambor ni.. hehehhe 





Malu ii.. hehhee masa ni bergambo di rumah orang Penan


layan Persembahan di Kampung Budaya. Kalau korang datang sini, persembahan ni mula jam 11.30 pagi


hahha.. layan joget masa persembahan tu.. tgk la. my lovely princess ni.. beria ia dia menari.. adeh.. ibu pun terpaksa ikut.. hehehe



layan congkak di Rumah Melayu.





Gambo kat sini sebenarnya banyak.. tak kan nak masukkan semua kan.. hahhaa kalau nak tgk lagi.. meh datang kat rumah sy.. ye ye ye..
Penat berjalan.. kita pun makan..... hahaha kat mana ekk.. lupa lakk tapi area Santubong gak..tepi pantai. makanan dia sedap jugak..uiyoooooo.. penat penattttttttttt...ehh lupa lak.. nak cerita.. masa gi Sarawak ni, kami punya Guide nama dia Arif. hahha muda lagi.. umur 17 tahun.. wakakka tapi dia nilah guide paling bertuah.. sebab kami tak layan dia bukan macam guide.. macam adik sendiri.. hahha.. ni ye.. ghope budaknya..
hahha tu budaknya.. si Arif.. hehhehe...




perghhhhhhhhh penat... habiss.. kita pun pulangggggggggggggg.. Sarawak.. nanti jumpa lagi ekkkk... ihiksss
se ki.. annnnnnnnnnnnnnnnnnn.. hehehe 





Jam Berapa Dah Ni???

Cerita-Cerita Lama

Blog Rakan