Wednesday, April 28

MINYAK RON 95 MUDAH MELETUP & TERBAKAR

Akhir2 ni byk plak dgr kes kete2 bila eksiden jek, terbakar...eksiden jek, terbakar.. dlm ati ada timbul kecuakkan la jgk kan sbb kami ni tergolong dlm kumpulan pengguna2 tegar RON 95 ni. Ofkos la sbb harganya yg agak murah berbanding lain. Kut buleh sumbatkan diesel dlm tangki kete tu aku sumbat dah sbb dek murahnya. Bab kualiti tu aku serahkan bulat2 jek pada PETRONAS sbb mereka ada pakar2 yg buat research dan tentu lebih arif drpd aku nih.

Tapi jika kerap sgt kete terbakar, perlulah satu kajian dan keputusan diambil hasil drpd testimoni dan sampel kejadian tu kan.. Yelah utk lebih meyakinkan pengguna jgk supaya boleh terus rasa selamat dok pandu kete. Mmg mencegah lebih baik. But kadang2 kita dok risau takut terlanggar org, then dari belakang org bleh sondol kete kita sesuka hati, mcm lah lepas tu dia akan kata "okeh..p bengkel, repair..saya tanggung kos nya".. kalo tak bertekak dulu tak sahkan walaupun tau dia yg salah (ikut pengalaman nih..sbb aku penah sondol blakang kete org..kehkehkeh). Tp dibuatnya lepas sondol, kete terbabas, langgar plak tiang letrik, tiang letrik yg masih berkaren tu patah, hempuk plak kete kita, terbakar..huihhh..jauh imaginasi aku nih...harus ditempeleng 3x..reverse balik..

Kes terbaru kisah kemalangan arwah Achik Spin yg MPV nya terbakar lepas terbabas. Semudah itu nak terbakar. Kalo dulu xde plak dengar2 salu sangat kete terbakar nih kan..Tentu ada kaitan gak ngan bahan api ni sbb tu jek bhn yg mudah terbakar dlm kete kita. Dulu2 penah gak dgr org kata yg kete auto lebih berisiko utk terbakar apabila kemalangan atau banjir. Penah nmpk MERCEDES enjin dia hangus depan Menara PGRM. Kalo sapa2 masih ingat, masa tu musim hujan yg agak ekstrem kat Malaysia nih, dan depan PGRM tu mmg lokasi panas banjir.

Hope ada pihak yg bersedia utk menjalankan tanggungjawab mengkaji apa sbbnya mudah sgt kete ni nak terbakar supaya takde nyawa lain terbang dek kerana nak berjimat sgt pakai petrol yg merbahaya.
Di bawah antara pautan2 yg sempat aku kutip hasil email yg aku dpt :-

Gambar ini tiada tiada kena mengena dgn tajuk artikal. Al-Fatihah utk arwah Yasmin Ahmad. Kagum dgn shasil seninya.

MPV terbabas, terbakar: Achik Spin maut nahas ngeri 
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp? y=2010&dt=0417&pub=utusan_malaysia&sec=Terkini&pg=bt_39.htm&arc=hive

Dua pemandu maut, 2 parah
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp? y=2009&dt=1215&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_40.htm

Wanita hamil nyaris maut kereta terbakar 
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp? y=2010&dt=0322&pub=utusan_malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_10.htm&arc=hive

Pemandu Toyota Harrier rentung dalam nahas
http://www.panducer mat.org.my/ Tiga-nyaris- maut-kereta- terbakar- dalam-kemalangan .html

Tiga nyaris maut kereta terbakar dalam kemalangan
http://mstar. com.my/berita/ jenayah/cerita. asp?file= /2010/2/7/ mstar_jenayah/ 20100207180722&sec=mstar_jenayah 

Lelaki Rentung Kereta Terbakar Dalam Kemalangan 
http://www.panducermat.org.my/news-Jabatan-Kimia-siasat-punca-kereta-peronda-terbakar .html

Jabatan Kimia siasat punca kereta peronda terbakar
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp? y=2010&dt=0226&pub=utusan_malaysia&sec=Terkini&pg=bt_20.htm&arc=hive

Lelaki rentung kereta yang dipandunya terbakar 
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp? y=2009&dt=1019&pub=utusan_malaysia&sec=Terkini&pg=bt_10.htm&arc=hive

Pelakon rentung dalam kemalangan maut semalam 
http://angkasanuri.blogspot.com/2009/ 12/adun-tioman-pahang-kemalanga n.html 

ADUN TIOMAN PAHANG KEMALANGAN 
http://mtdchenderoh blogspot.com/2009/10/lagi-kereta-terbakar-mungkinkah-kerana.html 

LAGI KERETA TERBAKAR. MUNGKINKAH KERANA RON95? 
http://www.malaysiakini.com/news/104113 

Jam Berapa Dah Ni???

Cerita-Cerita Lama

Blog Rakan