Saturday, April 24

Destinasi Makan-Makan - WARUNG DUSUN Gear Box, Bangi

Entry ayah lagi kali ni dengan denstinasi yg sgt popular bagi kami sekeluarga.. WARUNG DUSUN GEAR BOX. Bg org2 Bangi atau kaki gear box, mungkin dh tau sgt kat mana dan apa yg bestnya restoran ni. Kalo drpd KL, masuk tol Kajang, kowang terussss je menghala ke Bangi. Sepanjang kiri jln tu, kowang akan nmpk beberapa buat restoran yg grand2 gedabak besaunya...yg aku ingat mumula kowang akan jumpa Restoran SOHO, pastu apa tah..Restoran Rimba ke apa ke...lupa..hohoho..

Sblh dlm sket tp tak nmpk dr tepi jalan ada Restoran Village View...ada juga Yankees Hut..dua2 restoran ni dok nya dlm semak samun..tp kowang jgn sangka, masuk jek dlm..perghhh.. deco2 nya mmg menarik2. Ni lain kali aku buat special review utk diorang. Dulu2nya takde amik gambar pun bila pi sana. La ni nak cite pasal Warung Dusun Gear Box ni jek dulu...Restorannya depan tu je sket lg..Apa yg spesel kat sini, tentu lah GEAR BOX nya..dh nama pun Dusun Gear Box kan..Dusun tu sbb kawasan sekelilingnya dusun kut..atau pemiliknya teringat dusun dia kat kg...hermmm.. opppss..stop membebel..aku kalo dh start menulis, ni la gayanya...mane reti pendek.. ok layan terus gambarnya...
Amik gambar dr kaw parking VVIP yg boleh muat2 utk 10 bijik kete..kalo bwk kete besar gedabak, dia otometik akan jadi 8..yg lain2 bleh parking tepi2 tebing atau tepi highway depan dia tu. Nak basuh kete pun bleh, ade jek kat sblh dia..aku lupa nak snap gambo..

Ada deco air terjun yg bertingkat2, hampir membuatkan cik Qaira histeria (dia ni pantang besar tgk air)

Ibu merasakan dia perlu kelihatan ayu drpd biasa memandangkan ayah dh ckp yg sesi fotografi ni utk n3 blog Qaira..so kerjasamanya mmg langsung tak mengecewakan.

Medan ikan bkr. Ada pelbagai jenis ikan, kowang pilih jek..kalo mintak ikan bilis, mmg kene penampau ngan brader baju biru yg ngah ngorat tu...ngeeeee

Tadaaa!!!! Menu yg kami pilih kali ni ialah
1- Nasi putih
2 - Sup Gear Box
3- Kailan Ikan Masin
4- Telur Dadar
5- Sambal Belacan (wajib..tanda org melayu sejati)

Rupa sebenar lutut lembu yg telah di gear box kan..yg aku tak puas hati adalah straw dia yg pada aku cuma sesuai utk minum air sirap tengah2 ari masa tapau kat kantin skolah. Layan aje lahh...tp rasanya mmg mabelesssss..(bg kami yek..kowang aku tatau la)

Qaira kelihatannya mendahului mana2 peserta acara ini dengan menyuap terlebih dahulu tanpa menghiraukan lauk ada ke tak..lapor la tuhh..lepas ibu potong2kan daging+gelemir (lemak) panggilan turun temurun, kami sama2 layan termasuk la cik Qaira..dia part sup2 ni mmg takkan jual mahal..sampaikan sum2 nya pun terpaksa kongsi ngan ayahnya..ibunya mmg takbleh masyukk..aduyaiii...nak buat camna ye tak..dh ayahnya pun gila sup..tp sup yg sedap jek..yg tak sodap, mkn la kowang sendiri....hohoo...

Apa yg boleh aku ckp lagi..setelllll...licinnn..cili tu jek terkonteng-konteng..biarkan dia situ..

Aksi Qaira yg dh overdose gelemir dan gula..ye lah...teh O ais ayahnya abis dek dia sowang jek..air suam jek tinggal..sebenarnya dia excited tgk bulan yg muncul awal..tu yg dia dok mengagah2 bulan tu... bulan tu heran pun tak kat dia..

So, kalo rasa2 nak mencuba, ayuh ke Bangi..mmg berbaloi2 dari segi rasa, harga dan servis...servisnya ckp ngko, silap2 lagi lama kowang pilih2 menu nak mkn apa drpd tukang masaknya masakkan sampai la makanan tu sampai ke meja kowang...kowang tak percaya?? Cuba...cuba...cuba...pastu ko respon balik kat entry nih..Sblh mlm mmg ramai gila org..bkn org gila ramai yek..kalo bln puasa, kowang dtg jam 6.45pm nak order juadah berbuka, mmg berbuka pakai air suam jek la kowang...meja dh penuh start 6 pm tu..masing2 ada yg buat reservation pakai kol jek..
**So, aku bg 4.5 bintang drpd 5 bintang kat restoran ni..setengah bintang lg sbb ada sesetengah menu yg tak wape masuk kat tekak aku..hehe...jgn marah arr abg tokey..
** Kowang bleh nmpk banting besar kat satu sudut tu gambo tokey ngah serve Pak Lah dan Najib...betuulll..tak caya p tgk..

Nak tempah atau sebagainya kowang kol jek no ni.. kut2 le dema rajin nak angkat time bizi2 tu kan..
012-6227220
Atau kowang leh cekit out ni dulu :-
http://fabuloustaste.com/index.php?option=com_content&view=article&id=74:warung-dusun-&catid=3:eating-out&Itemid=8
Bleh follow mereka juga di Facebook - Warung Dusun Gearbox

Kemudian abis makan kami ke Jusco Cheras Selatan krn kata ibu dia ingin berjumpa dgn kawan lamanya...sila rujuk gambar di atas...end of the story..

Jam Berapa Dah Ni???

Cerita-Cerita Lama

Blog Rakan