Sunday, April 11

Kasihnya Seorang Ibu..


Salam Ahad buat pembaca semua.. lama jugak tak menulis, sibuk sikit.. so mood nak berblog ni pun kurang la kan.. Hari ini Qaira n Family duk rumah jerr.. ibu.. jalan jalan tgk facebook n blog. baca baca. kemudian terjumpa la satu blog yang menceritakan mengenai bayi yang bakal di lahirkan ke dunia.. meh la kita kongsi sama sama baca:

Suatu hari seorang bayi siap untuk dilahirkan ke dunia....

Dia bertanya kepada Tuhan : " Para malaikat disini mengatakan bahawa besok Engkau akan mengirimkan saya kedunia, tetapi bagaimana cara saya hidup disana; saya begitu kecil dan lemah ?"

Dan Tuhan menjawab: "Aku telah memilih satu malaikat untukmu. Ia akan menjaga dan mengasihimu ."

Bayi bertanya lagi: "Tetapi disini; didalam syurga ini, apa yang saya lakukan hanyalah bernyanyi, bermain dan tertawa...Inikan sudah cukup bagi saya untuk berbahagia ."


"Malaikat mu akan bernyanyi dan tersenyum untukmu setiap hari. Dan kamu akan merasakan kehangatan cintanya dan menjadi lebih berbahagia"


"Dan bagaimana bisa saya mengerti disaat orang-orang berbicara kepada saya jika saya tidak mengerti bahasa mereka ?"


"Malaikat mu akan berbicara kepada mu dengan bahasa yang paling indah yang pernah kamu dengar; dan dengan penuh kesabaran dan perhatian. Dia akan mengajar kepadamu cara berbicara."


"Dan apa yang akan saya lakukan saat saya ingin berbicara kepada Mu ?""


Malaikat mu akan mengajarkan bagaimana cara kamu berdoa"

"Saya mendengar bahawa di Bumi banyak orang jahat. Siapa yang akan melindungi saya ?"


"Malaikat mu akan melindungimu; walaupun hal tersebut mungkin akan mengancam jiwanya"

"Tapi, saya pasti akan merasa sedih kerana tidak melihatMu lagi"


"Malaikat mu akan menceritakan kepadamu tentang Aku, dan akan mengajarkan bagaimana agar kamu bisa kembali kepadaKu; walaupun sesungguhnya Aku akan sentiasa disisimu"

Disaat itu Syurga begitu tenang dan heningnya sehingga suara dari Bumi dapat terdengar,dan sang bayi bertanya perlahan : "Tuhan, jika saya harus pergi sekarang, bisakah Kamu memberitahuku nama malaikat tersebut ?"


"Kamu akan memanggil malaikat mu itu: " IBU "

Ingatlah sentiasa kasih sayang dan pengorbanan ibu. Berbakti, berdoa dan cintailah dia sepanjang masa..... Dialah sesatunya harta yang tiada galang gantinya dunia akhirat...


Dan untuk para ibu, ingatlah kisah ini dikala kamu hilang sabar dengan karenah anak-anak yang sedang membesar....sesunggu hanya


Syurga itu dibawah telapak kakimu...
 
Bila baca ni terasa sedih dan pilu, sebab malaikat ibu  dah pergi meninggalkan ibu.. malaikat Ibu dah pergi menghadap Allah. InsyaaAllah ibu akan jadi Malaikat Qaira yang baik.. yang akan memastikan Qaira berjaya di dunia dan Akhirat. dengan izinNYa..
 
Lepas tu ibu jumpa lagi satu blog.. jalan jalan.. terbaca mengenai ibu lagi..


Kartun kat atas ni merupakan cerita benar, bagaimana seorang ibu, menyelamatkan anaknya dari runtuhan. Kalau di kaitkan dengan cerita di atas.. benarlah ibu itu MALAIKAT untuk anaknya.
Inilah rupa sebenar ibu yang menyelamatkan bayinya. Walaupun ibu ini telah pergi.. tetapi kesungguhannya untuk menyelamatkan anak nya, tidak siapa boleh pertikaikan, semoga anak ini bila besar memahami dan menghargai jasa IBunya..

YA ALLAH.. jadikanlah aku ibu yang baik.. menjadi malaikat untuk menjaga dan membimbing anakku .. supaya ia dapat menjadi hambamu yang soleh dan taat kepada agama, bangsa dan negara, Semoga anak ku berjaya di dunia dan Akhirat. Aminnn

Cerita-Cerita Lama

Blog Rakan